10 ok, amiért érdemes segítőhöz fordulnod

Van úgy, hogy elakadunk az életünkben, és nem tudjuk, merre induljunk tovább, vagy egyáltalán: hogy mi nem stimmel, min kellene változtatni ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben .  Ilyenkor érdemes a helyben toporgás helyett segítséget kérni, mert nagyon sokat tud lendíteni rajtunk – legyen az pszichológus, coach, vagy bármilyen más segítő. Segítséget kérni nem szégyen, sőt, erősen ajánlott. Miért? Összegyűjtöttem 10 konkrét okot, amiért érdemes segítőhöz fordulni, ha gondjaid vannak.

  1. Attól, hogy nem veszel tudomást a problémáról, az még fennáll. Csak akkor tudod rendezni, ha dolgozol rajta, ha pedig segítséget kérsz, a folyamat felgyorsul.
  2. Egy segítő csak rád és a problémádra koncentrál: nem fog témát váltani, sztorizgatni, magáról beszélni, mint a barátaid. A nála töltött idő kizárólag rólad szól.
  3. Segít felfedezni, tudatosítani és aktivizálni a belső erőforrásaidat, ezáltal tudatosabb, magabiztosabb, erősebb leszel.
  4. Nem ad tanácsot, viszont támogat abban, hogy megtaláld a saját megoldásodat a problémádra. Rendszerbe foglalja a benned kavargó dolgokat, és így te is világosan fogod látni a választ.
  5. Támogat az úton, végig fogja a kezed.
  6. Különböző nézőpontokból láttatja veled a helyzeted, így kitörsz a szokásos körökből, amiket már unalomig futtattál a fejedben – eredmény nélkül. Olyan lehetőségek és összefüggések fognak eszedbe jutni, amikre eddig álmodban sem gondoltál.
  7. Segít megfogalmazni, konkretizálni és elérni a céljaidat.
  8. A közreműködésének köszönhetően jobban megismered saját magad – akár a vakfoltjaidat is, amik eddig rejtve voltak előtted.
  9. Cselekvésre késztet és inspirál – nem engedi, hogy halogasd a fontos lépéseket.
  10. Erőt ad.

A változás, a változtatás, a fejlődés nem könnyű, de egy biztos: megéri. Nem hiszed? Próbáld ki! 🙂