5 tipp, hogyan növeld az önbizalmad a munkahelyeden

Ha (egyelőre) nem váltani szeretnél, csak javítani a jelenlegi helyzeteden, akkor pár apró trükk is sokat segíthet, hogy jobban érezd magad a mindennapokban. Sokszor azért nem érezzük jól magunkat a munkahelyen, mert nem jól közelítünk meg pár dolgot. A következő tippekkel jelentősen javíthatsz a hangulatodon.

1. Ne hasonlítsd magad másokhoz
Előfordul, hogy a kollégákhoz mérjük magunkat, pláne, ha ugyanaz a munkakörünk. Ne tedd! Mindenki más és másban jó, még akkor is, ha ugyanazt a feladatkört csinálja. Lehet, hogy ő mondjuk jobban bánik az ügyfelekkel, de te meg az adminisztrációban vagy erős. Nem vagyunk egyformák, ezért nem túl célravezető, ha másokhoz mérjük magunkat. Ne máshoz mérd magad, csakis magadhoz, és próbáld saját magadat túlszárnyalni, az az igazi fejlődés!

2. Reális célokat tűzz ki
Nagyon fontos: bármikor célokat tűzöl ki, legyenek reálisak! Ne tedd túl magasra a lécet, mert elkedvetlenít a sikertelenség. Inkább kezdd apróbb célokkal, mert ha azokat teljesíted, a sikerélmény kedvet és lendületet ad nagyobb célok eléréséhez is, de egy túl nagy falat elveszi a kedved mindentől.

3. Írj listát magadról
Írd össze az eddigi sikereidet és azokat a dolgokat, amiben jó vagy. Nem tűnik nagy dolognak, de rengeteget segít! Pláne, ha kiteszed otthon, és ránézel minden nap. Ha nehéz ilyet írnod, kérdezd meg a barátaidat, családodat, kollégákat, mit gondolnak, milyen jó tulajdonságaid/erősségeid vannak, és ezeket írd össze. Nagyon jó érzés másoktól hallani ezeket a pozitív dolgokat magunkról 🙂

4. Oszd meg az érzéseidet
Nem vagy egyedül! Mások is éreznek úgy, mint te. Ne félj megosztani ezeket olyanokkal, akikben bízol.

5. Kérj segítséget
Ha egyedül nem boldogulsz, fordulj coach-hoz, karrier-tanácsadóhoz, pszichológushoz, amire csak szükséged van. Nem szégyen, ez az önfejlesztés fontos része!

Remélem, sikerült pár hasznos tippet adom ahhoz, hogy jobbak legyenek a mindennapok 🙂

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé.